ObjaveRegeneracija kože
Regeneracija kože

Regeneracija kože

Pojam “regeneracija kože” ustalio se u naš vokabular i vrlo je važan kada pričamo o zdravlju i zaštiti kože, a odnosi se na potpunu zamjenu oštećenog tkiva kože novim tkivom. Za uspješnu regeneraciju kože, osim utjecaja vanjskih čimbenika važno je i kako tijelo tretiramo iznutra.

Vratite vašu kožu u aktivnu fazu regeneracije

Ovdje se primarno govori vraćanju kože u normalno stanje nakon što je pretrpjela nekakav oblik oštećenja. Oštećenje može biti uzrokovano izloženosti suncu, no može biti i normalan znak starenja, ali isto tako i znak vrlo ozbiljnog zdravstvenog stanja. Bitno je za znati da stanice kože jednim dijelom samostalno obavljaju proces regeneracije kože tako što svakih 28 dana obnavljaju cijelu kožu, ali cjelokupnom procesu možemo pripomoći i osobno – korištenjem prirodne kozmetike i izbjegavanjem određenih aktivnosti.

Uzroci oštećenosti kože

Prije svega, bitno je spomenuti faktore koji utječu na oštećenje kože i načine kako prepoznati treba li koži pomoć.  

  • Dehidracija je jedan od ključnih faktora koji utječu na stanje kože. Različita istraživanja pokazala su snažnu poveznicu između količine vode koju pijemo sa zdravljem kože. Konzumiranje vode je bitno jer potiče hidrataciju kože.
  • Suhoća kože i nekorištenje odgovarajućih hidratantnih krema utječe na zdravlje i vitalnost kože. To se pogotovo ističe tijekom hladnih zimskih mjeseci kada je zrak suh i hladan. 
  • Pušenje prema jednom istraživanju uzrokuje prerano starenje kože, tako što narušava proizvodnju kolagena te kida elastična vlakna i vezivno tkivo u koži.
  • Starenje je neizbježan dio života, a kao takav nažalost utječe na zdravlje kože. Iako se starenje ne može spriječiti, koži možemo pružiti potrebne nutritivne tvari i hidrataciju kako bi ostala zdrava i živahna.
  • Ozljede su broj jedan faktor koji na koži stvara oštećenja – ožiljke. Više o vrstama ožiljaka i njihovoj brizi možete pročitati ovdje.
  • Zdravstveno stanje. Kada probava, hormoni, šećer u krvi, imunološki sustav ili bilo koji drugi tjelesni sustav ne obavlja svoju funkciju kako treba, to se pokaže na koži. Promjene unutar tijela mogu se prepoznati po promjenama u teksturi i boji kože te po svrbežu.

Je li moguće kožu vratiti u aktivnu fazu regeneracije?

Kožu je moguće vratiti u aktivnu fazu regeneracije uz pravilnu njegu i zaštitu. U prvom redu ističe se važnost korištenja prirodnih kozmetičkih proizvoda koji nježno djeluju na kožu. Važno je održavati lice čistim, a pritom je potrebno izbjegavati oštre pilinge i preparate koji isušuju kožu te uzrokuju iritaciju, crvenilo, zatezanje i ljuštenje. Piling je u ovom kontekstu itekako bitan, jer pomaže koži pri uklanjanju mrtvih stanica. Isto tako, može i zategnuti kožu, smanjiti vidljivost bora i ujednačiti teksturu kože, a njegovo redovito korištenje povećava proizvodnju stanica i potiče proizvodnju kolagena. Vruća voda je još jedna od stvari koju treba izbjegavati, jer ona uklanja prirodna ulja s kože te izaziva suhoću i iritaciju. Stoga je za čišćenje kože preporučeno korištenje mlake vode te korištenje preparata koji hidratiziraju kožu

Dermamel kao pomoć

Dermamel linija proizvoda uz kombinaciju pomno biranih prirodnih i organskih sastojaka snažno potiče prirodnu obnovu kože.

Ovdje je bitno spomenuti retinol, to jest vitamin A, koji je sastavni dio naše Scar-less regenerativne kreme. Retinol potiče proizvodnju kolagena i stanica kože, pomaže pri ljuštenju starih stanica i koži daje prirodan sjaj.

Regeneracija kože najupitnija je kod ožiljaka. U ovom kontekstu je za najbolje rezultate važno početi s tretiranjem dok su ožiljci još novi, odmah po zatvaranju rane, kako bi koža zacijelila uz što manje nepravilnosti. Za stare ožiljke Scarl-ess ima djelotvornost u vidu normalizacije pigmentacije i poboljšanja strukture kože, ali potrebno je puno dulje nanositi proizvod kako bi se vidjeli rezultati, jer tkivo starog ožiljka više nije u aktivnoj fazi regeneracije.

 

Propolis ima antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno, antivirusno i analgetsko djelovanje koje potpomaže regeneraciji kože. Kao takav, sastavni je dio svih naših proizvoda, ali se posebno ističe kod Herp”s SOS balzama za usne, koji štiti i njeguje kožu usana te kod Hemo-derm biljne masti koja prirodno njeguje kožu i sluznicu. 

 

Sastavni dio Atopi-D zaštitne kreme  je pčelinji vosak koji se već dugo vremena koristi za određene kožne probleme. Pčelinji vosak ima antibakterijsko svojstvo te se kroz povijest koristio za liječenje opeklina i rana, dok se danas koristi za ublažavanje simptoma određenih kožnih stanja, poput atopijskog dermatitisa kojem je ova krema i namijenjena. 

 

U konačnici, koža samostalno obavlja proces regeneracije, no uz pravilnu njegu i zaštitu kože te korištenje prirodnih proizvoda poput Dermamel kozmetike, i mi sami možemo uvelike potpomoći cjelokupnom procesu. 

Osim na našem web shopu, prirodnu kozmetiku Dermamel možete pronaći i u ljekarnama. 

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda zapratite nas na Facebooku i Instagramu.