ObjaveSve što trebate znati o ožiljcima

Sve što trebate znati o ožiljcima

Ožiljci su jedan od najčešćih oblika kožnih oštećenja. Oni predstavljaju prirodan način na koji tijelo zacjeljuje i zamjenjuje dijelove izgubljene ili oštećene kože. Mogu nastati iz mnogo različitih razloga – kao posljedica operacija, upale ili ozljede tkiva i slično.

Karakteristike

Ožiljci se obično sastoje od fibroznog tkiva koje sadrži vezivna vlakna. S obzirom na to da se tkivo ožiljaka sastoji od vlakana, a ne od stanica kože, puno je jače od obične kože. Tkivo ožiljaka nema dlačice, a ni znojne žlijezde ili krvne žile. Često izgleda sjajno i drukčije je boje od ostatka kože.

Zanimljivo je da su ožiljci manje otporni na UV zračenje od ostatka kože pa su samim time skloniji opeklinama od sunca. Ozlijeđenu kožu bitno je štititi od sunca tijekom cijele godine, pogotovo u vrijeme kada zacjeljuje.

Bitno je napomenuti da se sa starenjem, stanice kože više ne popravljaju i ne obnavljaju tako brzo kao u mlađim danima. Osim dobi; dubina i veličina rane, mjesto ozljede, geni i spol mogu utjecati na izgled ožiljka. Veliku ulogu na konačan izgled ožiljka ima i njega ožiljka te je li tijekom ozljede došlo do infekcije.

Ako ste se ikada pitali zašto je ožiljak u početku uvijek crven, to je tako jer je potreban dotok krvi na mjesto ozljede kako bi se ondje u konačnici stvorila nova koža. Dok rana zacjeljuje, dolazi do stvaranja veće količine krvnih žila koje osiguravaju hranjive tvari na mjestu ozljede, a pojačani protok krvi rezultira promjenom boje na ožiljku.

Tipovi ožiljaka

Postoje različiti tipovi ožiljaka:

  • Keloidni ožiljci nastaju kao posljedica pretjerano agresivnog procesa zacjeljivanja. Za njih je karakteristično što se proširuju izvan izvornog mjesta ozljede, a s vremenom mogu ometati kretanje. Najčešće se pojavljuju kod ljudi s tamnijom bojom kože. Stvaranje keloidnih ožiljaka može se spriječiti uz korištenje gel jastučića sa silikonom ili uz terapije pritiska.
  • Hipertrofični ožiljci uz kelodine spadaju pod najteže vrste ožiljaka. Često su izbočeni, crvene su boje i sliče keloidnim ožiljcima, samo što se oni ne šire izvan izvornog mjesta ozljede. Tretmani uključuju injekcije steroida za smanjenje upale ili silikonske pločice koje izravnavaju ožiljak.
    Kontrakture su vrsta ožiljaka koji nastaju kao posljedica opeklina. Ovakvi ožiljci uzrokuju disfunkcionalnost kože tako što smanjuju savitljivost i ograničavaju opseg pokreta. Često mogu ići dublje u kožu, čime oštećuju mišiće i živce.
  • Ožiljci od akni imaju veliki raspon, od dubokih udubljenja do ožiljaka koji su uglatog ili valovitog izgleda. Nastaju kao posljedica teških akni, a mogućnosti liječenja ovise o vrsti ožiljka.

Osim navedenog, postoje još i atrofični, rašireni i ”normalni” linijski ožiljci te strije, koje nastaju kao posljedica naglog rasta, povećanja težine ili trudnoće.

Kako ih se riješiti?

Nakon što je mjesto ozljede zacijelilo i rana se zatvorila i osušila, na ozlijeđeno područje mogu se primijeniti već spomenute silikonske pločice ili gel jastučići uz čiju se pomoć smanjuje vidljivost ožiljaka.

Nakon što se rana zatvorila, može se krenuti s primjenom kreme za ožiljke. Dermamel Scar-less regenerativna krema s medom i propolisom, namijenjena njezi i obnovi kože. Obogaćena je medom i propolisom te tako intenzivno hrani i poboljšava izgled nepravilnosti. Uz sastojke poput derivata retinola, centela, dekspantenola, alantoina, zelenog čaja i aloe vere, podupire regeneraciju kože. Svojom strukturom posebno je prilagođena intenzivnoj obnovi kože.

Scar-less krema nije testirana na životinjama i obiluje kvalitetnim prirodnim sastojcima, a moguće ju je kupiti u ljekarnama ili u našem web shopu.

 

Učinkovitost Scar-less regenerativne kreme potvrdio je i Ženski recenziraj, a njihov cijeli dojam možete pročitati klikom ovdje.

Ožiljci kao podsjetnik

Iz pročitanog, vidimo da ožiljci mogu biti jako složeni i kao takvi mogu ozbiljno narušiti zdravlje i samopouzdanost pojedinca. Unatoč tome, ožiljci često mogu biti podsjetnik jake borbe ili uspomena.