ObjaveSva lica atopijskog dermatitisa
atopijski dermatitis

Sva lica atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis, također poznat pod nazivima poput atopični dermatitis, neurodermitis i ekcem, kronična je bolest kože. Vrlo je česta pojava i vjeruje se da zahvaća oko 15-20% djece i 1-3% odrasle populacije diljem svijeta te se ​​procjenjuje da čak jedna od dvanaest odraslih osoba pati od ove bolesti.

Što se krije iza atopijskog dermatitisa?

Naziv je došao od riječi “dermatitis” koja označava da je riječ o upali kože te riječi “atopijski” koja se odnosi na grupu bolesti koje su nasljedne i koje se često pojavljuju s drugim bolestima poput astme ili alergija. 

U mnogo slučajeva postoje periodi tijekom kojih se atopijski dermatitis pogoršava, a ti periodi se nazivaju egzacerbacijski periodi ili plamteći periodi. Nakon njih slijedi period, pod nazivom remisijski period, tijekom kojeg se koža čisti i oporavlja.

Zanimljivo je da atopijski dermatitis u ranoj dobi može biti uzrokovan alergijom na hranu. Najčešće je riječ o alergiji na agrume, na konzervanse u hrenovkama, paštetama i suhomesnatim proizvodima, na piletinu, bjelanjke i slično. Osim toga, alergija može biti izazvana i osjetljivošću na različite deterdžente i omekšivače rublja.

Atopijski dermatitis osim bolnih kožnih stanja sa sobom donosi i fizičke i psihičke tegobe – nedostatka sna, diskriminaciju, stres i manjak samopouzdanja. 

Kako ga prepoznati?

Atopijski dermatitis popraćen je simptomima poput crvenila, suhe kože i jakog svrbeža, a povremeno je moguće vidjeti i rane na zahvaćenim mjestima koje su nastale zbog češanja. Kod djece, u prvih nekoliko mjeseci života, dolazi do pojave crvenila, vlaženja, stvaranja krusta na licu, tjemenu, nogama i rukama te na području pelena. 

Atopijski dermatitis može razviti različita stanja na koži:

 • Crvena i zagrijana koža nastaje jer je imunološki sustav kože jako aktiviran
 • Lihenifikacija je stanje kod kojeg se razvija slijepljena i paperjasta koža zbog neprekidnog češanja 
 • Pjege ili izdignute kvrge mogu se pojaviti kod nekih ljudi, a ako se češu mogu se raskrvariti i inficirati

Ponekad se razvija dodatni sloj kože pod nazivom atopijski ili Dennie-Morgannov nabor. Jedna od nuspojava je i hiperpigmentacija kapaka, što znači da koža na kapcima jednostavno potamni zbog upale ili visoke temperature. Konstantno trljanje i grebanje može dovesti do pojave šarenih obrva i trepavica, a koža je neprestano osjetljiva na pojavu raznih infekcija poput bradavica, herpesa simplexa i slično.

Često izlaganje nadražujućim sredstvima, ali i sušenje kože, izlaganje vodi, stres i temperaturne promjene, mogu pogoršati simptome.

Što činiti dalje?

Prvobitno je najbitnija konzultacija s liječnikom. On je jedini koji može utvrditi je li riječ o atopijskom dermatitisu ili o nekom drugom kožnom poremećaju. Cilj samog liječenja je smanjiti i ukloniti simptome, a može varirati ovisno o stupnju rana. 

Bitno je izbjegavati alergene i nadražujuća sredstva. Isto tako, potrebno je smanjiti pretjerano kupanje i korištenje sapuna jer ono dovodi do suhe kože koja pogoršava stanje, također sve što uzrokuje znojenje i promjene u krvnim žilama u koži.

Preporučuje se korištenje topičkih steroida ili blagih losiona protiv svrbeža, koji umiruju kožu. Jedan od takvih je i naš Atopi-D. Atopi-D je zaštitna krema namijenjena njezi i zaštiti izrazito suhe i osjetljive kože lica i tijela. Ova krema sadrži sastojke prirodnog podrijetla, poput hamamelisa, aloe vere, kamilice i pantenola. Osim toga, sadrži i visoki udio pčelinjeg voska. Kombinacija tih sastojaka stvara zaštitnu barijeru koja štiti kožu od isušivanja te isto tako vlaži i podupire obnovu kožne barijere. 

Atopi-D zaštitna krema kreirana je uz pomoć sastojaka prirodnog podrijetla, nije testirana na životinjama i ne sadrži umjetne mirise. Moguće ju je kupiti u ljekarnama ili u našem web shopu.

 

Prema povratnim informacijama kupaca, Atopi-D krema vrlo je djelotvorna i kod klasičnih nadražaja kože, isušivanja, grube i osjetljive kože i svih sličnih stanja, a koja nisu samo posljedica atopijskog dermatitisa.

Može li se spriječiti?

Nastanak atopijskog dermatitisa nije moguće spriječiti, ali je njegove simptome moguće ublažiti na sljedeće načine:

 • Spriječiti grebanje ili trljanje kada je moguće
 • Zaštititi kožu od pretjerane vlage, nadražujućih sredstava i umjetne odjeće
 • Zadržavati hladnu i stabilnu temperaturu te stalan stupanj vlage
 • Ograničiti količinu stresa
 • Promijeniti klimu
 • Zaštititi se od sunca
 • Odlazak u planine ili na more
 • Promijeniti prehranu ako je potrebno
 • Prestati pušiti

Atopijski dermatitis uistinu je česta i naporna bolest, koja uz stvaranje bolnih mjesta na koži može i psihički iscrpiti pojedinca. No, bitno je znati da niste sami i da uvijek postoji nešto što može olakšati vašu borbu s atopijskim dermatitisom.