ObjaveBorba protiv hemoroida
Hemoroidi

Borba protiv hemoroida

Hemoroidi su bolne i neugodno otečene krvne žile na području anusa. Vrlo su česta pojava i kod žena i kod muškaraca, a procjenjuje se da oko 4,4% ukupne populacije vodi borbu s hemoroidima.

Hemoroidi

Vrste hemoroida

Najčešće se hemoroidi dijele na vanjske i unutarnje, no pravilnija bi podjela bila na unutarnje, dok se vanjski nazivaju analnim ili perianalnim venama. Hemoroidi se dijele na četiri stupnja:

  • Hemoroidi prvog stupnja – mali su, početni hemoroidi koji ne ispadaju iz analnog kanala, a praćeni su krvarenjem nakon stolice i svrbežom.
  • Hemoroidi drugog stupnja – ispadaju iz analnog kanala pri napinjanju i nakon stolice, ali se spontano vraćaju nazad. Praćeni su krvarenjem nakon stolice, svrbežom i pečenjem, osjećajem punoće u anusu, a može se napipati i čvorić na anusu koji se povuče.
  • Hemoroidi trećeg stupnja – su konstantno vani, ali se prstima mogu vratiti nazad u analni kanal. Popraćeni su povremenim krvarenjem nakon stolice, svrbežom i pečenjem te osjećajem punoće u anusu. Ovdje se javljaju i “vanjski” hemoroidi u obliku kožnih privjesaka. Ponekad se primjećuje smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju.
  • Hemoroidi četvrtog stupnja – su stalno vani i ne mogu se vratiti nazad u analni kanal. Prate ih stalna nelagoda i bol, česta krvarenja te smeđi ili krvavi iscjedak.

Zašto nastaju?

Prije svega, problemi s hemoroidima genetski su prenosivi. Konstantno naprezanje i napinjanje predstavlja dobru podlogu za razvoj hemoroida. Pretilost, trudnoća, podizanje teških predmeta, problemi sa stolicom, poput proljeva ili zatvora, također utječu na nastanak hemoroida. 

Kako se protiv njih boriti?

Na hemoroide preventivno djeluje pravilna prehrana koja uključuje namirnice bogate vlaknima, suhe šljive, smokve, citrusno voće i lubenice te smanjenje unosa soli. Laksativna sredstva treba izbjegavati. Ako je riječ o višku kilograma, potrebno je smanjiti tjelesnu težinu.

Osim navedenog, bitno je i voditi redovitu i pravilnu higijenu.

Preporučuje se i korištenje masti, poput HEMO-DERMA, novog proizvoda Dermamel kozmetike. Hemo-derm je biljna mast na bazi propolisa koja služi za njegu kože i sluznice. Sadrži sastojke prirodnog podrijetla poput kamilice, gospine trave i cinka. Prirodno njeguje kožu i sluznicu kombinacijom umirujućih, antimikrobnih, adstringentnih i tonizirajućih sastojaka čime je vrlo pogodan za osobe sklone hemoroidima.

Hemo-derm nije testiran na životinjama i obiluje kvalitetnim prirodnim sastojcima, a moguće ga je kupiti u ljekarnama ili u web shopu klikom ovdje.

Što u težim slučajevima?

Gore navedene metode ne liječe hemoroide u potpunosti, već sprječavaju njihov nastanak i ublažuju simptome te u većini slučajeva povoljno djeluju u početnom stupnju hemoroidalnih tegoba. 

Potpuno izlječenje od hemoroida nudi tek neka od kirurških tehnika koja ovisi o stupnju razvijenosti hemoroida. Teži oblici hemoroida zahtijevaju operacijsko liječenje, poput klasične hemoroidektomije ili laserske hemoroidoplastike.